Edunvalvontavaltuutuksen laadinta ja säilyttäminen

Edunvalvonta­valtuutus laaditaan kirjallisesti sille säädettyjä muotovaatimuksia noudattaen. Edunvalvonta­valtuutuksessa valtuuttaja nimeää valtuutetun, jonka tulee suostua tehtävän hoitamiseen. Valtuutetulle voidaan määrätä varavaltuutettu, joka tulee valtuutetun tilalle siinä tilanteessa, että valtuutettu on tilapäisesti estynyt hoitamaan tehtävää. Edunvalvonta­valtuutuksessa voidaan määrätä lisäksi myös toissijainen valtuutettu, joka tulee valtuutetun tilalle silloin, jos valtuutettu ei voi ottaa tehtävää vastaan tai tulee pysyvästi esteelliseksi hoitamaan tehtävää.

Valtuutuksessa valtuuttaja voi määritellä, mitä tehtäviä hän haluaa valtuutetulle määrätä. Hän voi oikeuttaa valtuutetun esimerkiksi huolehtimaan omaisuudestaan ja/tai muista taloudellisista asioistaan, taikka esimerkiksi valtuuttajan henkilöön liittyvistä asioista. Valtuutettu voidaan siten oikeuttaa edustamaan valtuuttajaa myös sellaisissa tämän henkilöä koskevissa asioissa, joiden merkitystä valtuuttaja ei kykene ymmärtämään sillä hetkellä, jolloin valtuutusta olisi käytettävä. Tehty edunvalvonta­valtuutus on suositeltavaa antaa valtuutetulle tiedoksi ja säilyttää huolellisesti.

Digi- ja väestötietovirastolta haetaan edunvalvonta­valtuutuksen vahvistamista

Siinä tapauksessa, että valtuutuksen antanut henkilö ei kykene enää hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden vuoksi, valtuutettu voi pyytää Digi- ja väestötietovirastoa vahvistamaan valtakirjan. Valtuutetun tulee esittää Digi- ja väestötieto­virastolle alkuperäinen valtuutus sekä lääkärin­lausunto, joka todistaa, että valtuutuksen antanut henkilö on tullut kyvyttömäksi hoitamaan asioita, joita valtuutus koskee. Valtuutus tulee voimaan, kun Digi- ja väestö­tietovirasto on vahvistanut sen. Edunvalvonta­valtuutuksen laatiminen helpottaa lähiomaisia, sillä tällöin valtuutuksen laatijalle ei tarvitse määrätä edunvalvojaa viranomaisten toimesta, joka on hidas ja byrokraattinen menettely sekä vaatii edunvalvojalta virallisia toimenpiteitä enemmän.

Lapsiasiat

Avioerot

Perintöasiat

Rikokset

Asiakirjat

Ilmainen alkuneuvottelu

Meillä alkuneuvottelu (15 min) on MAKSUTONTA. Neuvottelusta ei peritä palkkiota, mikäli se ei johda toimeksiantoon. Voit ottaa meihin helposti yhteyttä esimerkiksi oheisella lomakkeella ja palaamme asiaasi viipymättä. Olemme luottamuksesi arvoisia. Kiitos!

 
Sivukartta